Śniadania
Jajecznica z 3 jaj na boczku lub szynce
ser żółty(80g.)twaróg (80g.),wędlina(80g.), pomidor(80g.), ogórek(80g.), masło(5g.), pieczywo
ALERGENY: 1,2,3,5,7
Jajecznica z 3 jaj na maśle
ogórek(80g.), pomidor(80g.), ser żółty(80g.), twaróg (80g.), wędlina(80g.), ogórek(80g.), masło(5g.), pieczywo
ALERGENY: 1,2,3,5,7
Jajka sadzone (2)szt. na boczku
sałatka ze świeżych warzyw(100 g), masło(5g.), pieczywo
ALERGENY: 1,2,3,5,7
Kiełbasa z wody lub zasmażana
(100 g.), pieczywo , masło (5 g.), ogórek(80g.), pomidor(80 g.)
ALERGENY: 1,2,5
Naleśnik z dobrem wszelakim 150 g.
Do wyboru: nutella ,owoce , dżem, twaróg
ALERGENY: 1,2,3, ORZECHY
Pieczywo
Masło (5 g)
ALERGENY: 1,3
Śniadanie w formie stołu szwedzkiego
Polewki
Rosół wiejski z makaronem
(200 ml.)
ALERGENY: 1,6,7
Pomidorowa dobrodzieja z makaronem
(200 ml.)
ALERGENY: 1,2,6,7
Flaki tradycyjne na rosole
(200 ml.)
ALERGENY: 6,7
Kociołek Boryny
(gulasz wołowy) (200 ml.)
ALERGENY: 1,6,7
Żurek staropolski z jajkiem
(200 ml.)
ALERGENY: 6,7
Barszcz czerwony
(200 ml.)z uszkami (80 g )
ALERGENY: 6,7
Specjały karczmy
Kotlet chłopski
(150g), ziemniaki zapiekane(100g) , surówka (150g)
ALERGENY: 1,2,3,5,6,7
Kotlet staropolski
(100 g), ziemniaki z wody (150g.) , surówka (150g)
ALERGENY: 1,2,3,6,7
Polędwiczka w sosie śmietankowo- kurkowym
(100 g.), Kopytka, (150g.) warzywa z wody(150g)
ALERGENY: 1,2,6,7
Karkówka w sosie pieczeniowym
(100 g.), ziemniaki zapiekane (150g.), surówka (150g)
ALERGENY: 6,7
Golonka pieczona
(100 g.), ziemniaki zapiekane(150g.),surówka(150g)
ALERGENY: 6,7
Wątróbka z cebulką
(100 g.), ziemniaki z wody(150g.) ,Surówka(150g) lub ogórki kiszone 2szt.
ALERGENY: 1,6,7
Placek po szlachecku
(mięso wieprzowe)(200g)
ALERGENY: 1,2,3,6,
Kotlet z piersi Jagusi w panierce lub z grilla
(100 g.), ziemniaki z wody(150g.), surówka (150g)
ALERGENY: 1,2,3,6,
Filet z dorsza smażony na patelni
(100 g.), ryz(150g.),surówka(150g)
ALERGENY: 1,2,3,6,7
Pierogi z mięsem
(5 szt.)
ALERGENY: 1,2,3,6,7
Specjały ,,wege”
Pierogi ruskie
(5 szt.)
ALERGENY: 1,2,3,6,7 pieczarki ,kapusta
Naleśnik z dobrem wszelakim do wyboru
(150 g) ser , dżem , nutella, warzywa 1 szt.
ALERGENY: 1,2,3,13,10
Nagie kluchy ziemniaczane
(150g)
ALERGENY: 1,2
Kluski Jagny
(150g) (kluski ziemniaczane podawane z twarogiem i skwarkami)
ALERGENY: 1,2,6,7
Placki ziemniaczane
(4 szt.)
ALERGENY: 1,3
Sałatka grecka
(150g)
ALERGENY: 1,2,6,8
Przekąski
Śledzie w oleju z cebulką
(150g)
ALERGENY: 4,7
Deska wędlin i mięs
(150g)
ALERGENY: 5,6,7
Pajda chleba ze smalcem, ogórek kiszony 2szt.
ALERGENY: 1,6,7
Ryba w marynacie
(150g)
ALERGENY: 1,4,6,7
Jaja w majonezie
(3 szt.)
ALERGENY: 3,7
Desery
Sernik staropolski
150 g/porcja
ALERGENY: 1,2,3,8
Szarlotka babuni
150 g/porcja
ALERGENY: 1,2,3
Szarlotka
(150 g)na ciepło z lodami (2 gałki )
ALERGENY: 1,2,3,8
Wino
Wino Białe
wytrawne, półwytrawne 150ml
Wino Czerwone
wytrawne ,półwytrawne, półsłodkie 150ml
Grzaniec
150ml
Ciepłe napoje
Herbata tradycyjna
200 ml
Herbata liściasta
200 ml (smak do wyboru) • miętowa (mint) • czarna (black) • zielona (green) • owocowa (fruit)
Herbata zimowa z owocami
200 ml
Kawa parzona lub rozpuszczalna
100 ml
Kawa czarna z expressu
100 ml
Cappuccino
150 ml
Latte macchiato
150 ml
Espresso
25 ml
Podwójne espresso
50 ml
Mleko , miód
(30ml )
Piwo
Kozel jasny/ciemny
0,5 l
Kasztelan
0,5 l
Lech
0,5 l
Tyskie
0,5 l
Żywiec
0,5 l
Żywiec
0,33 l
Żywiec niskoalkoholowy
0,33 l
Somersby
0,4 l
Okocim z nalewaka
0,5 l
Okocim z nalewaka
0,33 l
Okocim z nalewaka
0,33 l
Jurajskie
0,5 l
Zatecki
0,5 l
Grimbergen
0,5 l
Okocim 0%
0,5 l
Alkohol
Bols
50 ml
Finlandia
50 ml
Absolut
50 ml
Stumbras
50 ml
Ballantine’s
50 ml
Ballantine’s 12 years old
50 ml
Johnnie Walker Black
50 ml
Johnnie Walker Red
50 ml
Chivas Regal
50 ml
Jim Beam
50 ml
Jack Daniels
50 ml
Hennessy
50 ml
Napoje zimne
Kompot
0,25 l
Sok wyciskany ze świeżych owoców
0,2 l pomarańcza ,grejpfrut
Coca cola
0,5 l
Sprite
0,5 l
Fanta
0,5 l
Starbucks Frappuccino Coffe ,Mocha
0,25 l
Sok cappy
0,33 l
Woda gaz/niegaz.
0,5 l
Fuzetea
0,5 l
Red bull
0,25 l
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
2. . Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
6. . Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. . Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
9 . Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamii, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
11 . Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
12. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie
13. Orzeszki ziemne( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy