Menu

Śniadania

Jajecznica z 3 jaj na boczku lub szynce

ser żółty(80g.)twaróg (80g.),wędlina(80g.), pomidor(80g.), ogórek(80g.), masło(5g.), pieczywo

ALERGENY: 1,2,3,5,7

Jajecznica z 3 jaj na maśle

ogórek(80g.), pomidor(80g.), ser żółty(80g.), twaróg (80g.), wędlina(80g.), ogórek(80g.), masło(5g.), pieczywo

ALERGENY: 1,2,3,5,7

Jajka sadzone (2)szt. na boczku

sałatka ze świeżych warzyw(100 g), masło(5g.), pieczywo

ALERGENY: 1,2,3,5,7

Kiełbasa z wody lub zasmażana

(100 g.), pieczywo , masło (5 g.), ogórek(80g.), pomidor(80 g.)

ALERGENY: 1,2,5

Naleśnik z dobrem wszelakim 150 g.

Do wyboru: nutella ,owoce , dżem, twaróg

ALERGENY: 1,2,3, ORZECHY

Pieczywo

Masło (5 g)

ALERGENY: 1,3

Śniadanie w formie stołu szwedzkiego

Polewki

Rosół wiejski z makaronem

(200 ml.)

ALERGENY: 1,6,7

Pomidorowa dobrodzieja z makaronem

(200 ml.)

ALERGENY: 1,2,6,7

Flaki tradycyjne na rosole

(200 ml.)

ALERGENY: 6,7

Kociołek Boryny

(gulasz wołowy) (200 ml.)

ALERGENY: 1,6,7

Żurek staropolski z jajkiem

(200 ml.)

ALERGENY: 6,7

Barszcz czerwony

(200 ml.)z uszkami (80 g )

ALERGENY: 6,7

Specjały karczmy

Kotlet chłopski

(150g), ziemniaki zapiekane(100g) , surówka (150g)

ALERGENY: 1,2,3,5,6,7

Kotlet staropolski

(100 g), ziemniaki z wody (150g.) , surówka (150g)

ALERGENY: 1,2,3,6,7

Polędwiczka w sosie śmietankowo- kurkowym

(100 g.), Kopytka, (150g.) warzywa z wody(150g)

ALERGENY: 1,2,6,7

Karkówka w sosie pieczeniowym

(100 g.), ziemniaki zapiekane (150g.), surówka (150g)

ALERGENY: 6,7

Golonka pieczona

(100 g.), ziemniaki zapiekane(150g.),surówka(150g)

ALERGENY: 6,7

Wątróbka z cebulką

(100 g.), ziemniaki z wody(150g.) ,Surówka(150g) lub ogórki kiszone 2szt.

ALERGENY: 1,6,7

Placek po szlachecku

(mięso wieprzowe)(200g)

ALERGENY: 1,2,3,6,

Kotlet z piersi Jagusi w panierce lub z grilla

(100 g.), ziemniaki z wody(150g.), surówka (150g)

ALERGENY: 1,2,3,6,

Filet z dorsza smażony na patelni

(100 g.), ryz(150g.),surówka(150g)

ALERGENY: 1,2,3,6,7

Pierogi z mięsem

(5 szt.)

ALERGENY: 1,2,3,6,7

Specjały ,,wege”

Pierogi ruskie

(5 szt.)

ALERGENY: 1,2,3,6,7 pieczarki ,kapusta

Naleśnik z dobrem wszelakim do wyboru

(150 g) ser , dżem , nutella, warzywa 1 szt.

ALERGENY: 1,2,3,13,10

Nagie kluchy ziemniaczane

(150g)

ALERGENY: 1,2

Kluski Jagny

(150g) (kluski ziemniaczane podawane z twarogiem i skwarkami)

ALERGENY: 1,2,6,7

Placki ziemniaczane

(4 szt.)

ALERGENY: 1,3

Sałatka grecka

(150g)

ALERGENY: 1,2,6,8

Przekąski

Śledzie w oleju z cebulką

(150g)

ALERGENY: 4,7

Deska wędlin i mięs

(150g)

ALERGENY: 5,6,7

Pajda chleba ze smalcem, ogórek kiszony 2szt.

ALERGENY: 1,6,7

Ryba w marynacie

(150g)

ALERGENY: 1,4,6,7

Jaja w majonezie

(3 szt.)

ALERGENY: 3,7

Desery

Sernik staropolski

150 g/porcja

ALERGENY: 1,2,3,8

Szarlotka babuni

150 g/porcja

ALERGENY: 1,2,3

Szarlotka

(150 g)na ciepło z lodami (2 gałki )

ALERGENY: 1,2,3,8

Wino

Wino Białe

wytrawne, półwytrawne 150ml

Wino Czerwone

wytrawne ,półwytrawne, półsłodkie 150ml

Grzaniec

150ml

Ciepłe napoje

Herbata tradycyjna

200 ml

Herbata liściasta

200 ml (smak do wyboru) • miętowa (mint) • czarna (black) • zielona (green) • owocowa (fruit)

Herbata zimowa z owocami

200 ml

Kawa parzona lub rozpuszczalna

100 ml

Kawa czarna z expressu

100 ml

Cappuccino

150 ml

Latte macchiato

150 ml

Espresso

25 ml

Podwójne espresso

50 ml

Mleko , miód

(30ml )

Piwo

Kozel jasny/ciemny

0,5 l

Kasztelan

0,5 l

Lech

0,5 l

Tyskie

0,5 l

Żywiec

0,5 l

Żywiec

0,33 l

Żywiec niskoalkoholowy

0,33 l

Somersby

0,4 l

Okocim z nalewaka

0,5 l

Okocim z nalewaka

0,33 l

Okocim z nalewaka

0,33 l

Jurajskie

0,5 l

Zatecki

0,5 l

Grimbergen

0,5 l

Okocim 0%

0,5 l

Alkohol

Bols

50 ml

Finlandia

50 ml

Absolut

50 ml

Stumbras

50 ml

Ballantine’s

50 ml

Ballantine’s 12 years old

50 ml

Johnnie Walker Black

50 ml

Johnnie Walker Red

50 ml

Chivas Regal

50 ml

Jim Beam

50 ml

Jack Daniels

50 ml

Hennessy

50 ml

Napoje zimne

Kompot

0,25 l

Sok wyciskany ze świeżych owoców

0,2 l pomarańcza ,grejpfrut

Coca cola

0,5 l

Sprite

0,5 l

Fanta

0,5 l

Starbucks Frappuccino Coffe ,Mocha

0,25 l

Sok cappy

0,33 l

Woda gaz/niegaz.

0,5 l

Fuzetea

0,5 l

Red bull

0,25 l

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
2. . Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
6. . Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. . Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
9 . Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamii, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
11 . Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
12. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie
13. Orzeszki ziemne( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy